Кафедра економіки, обліку і оподаткування
Національний університет "Чернігівська політехніка"

День відкритих дверей 2018

День відкритих дверей 2018

2 грудня Чернігівський національний технологічний університет відкрив свої двері для майбутніх студентів та провів “День відритих дверей”, участь, у якому прийняла кафедра бухгалтерського обліку, оподаткування та аудиту.

В цей день кафедра представила оригінальний проект “Робочий стіл бухгалтера минулого століття”, який  майорів артефактами бухгалтерії: рахівниця, арифмометр, пір’яна ручка тощо.

Рахівницю, працівники облікового апарату використовували для арифметичних обчислень: додавання та віднімання. Також можна було множити та ділити, але робити це могли, як то кажуть, професіонали рахівниці.

З метою виконання множення та ділення використовували арифмометр - настільна або портативна механічна обчислювальна машина. Найбільш популярним видом арифмометра був арифмометр Фелікса, який стали випускати в 1925 році московському Сущевському механічному заводі (модель “Оригінал-Однер”), а з 1931 року модель дістала назву “Фелікс”. Арифмометр “Фелікс” пристрій - вагою 3,5 кг, довжиною - 275 мм, шириною – 165 мм та висотою – 132 мм. Користуватися арифмометром вчили у школі. З 1978 року арифмометри перестали випускатися, а на зміну їм прийшли електронні обчислювальні машини.

Записи у бухгалтерські книги та первинні документи бухгалтери проводили із допомогою пір’яної ручки із сталевим пером. Слід відзначити, що сталеві пір'я випускати за призначенням: учнівські, канцелярські, креслярські, плакатні, картографічні, нотні. Утримувачем сталевого пера була дерев’яна паличка. Для зачерпування порції чорнила, ручку занурювали у спеціальну ємність -  чорнильницю, яка була сконструйована таким чином, аби не пролити ні каплі чорнила. У повсякденному житті такими ручками користувалися до середини 70 рр. XX століття.

Жвавий інтерес не тільки у школярів, а і у дорослих викликала ручка із сталевим пером та арифмометр Фелікс. Відвідувачі могли відчути себе у ролі головного бухгалтера та спробувати скористатися артефактами бухгалтерського обліку.