Кафедра економіки, обліку і оподаткування
Національний університет "Чернігівська політехніка"

Палац Румянцевих-Паскевичів

 Палац Румянцевих-Паскевичів

7 листопада 2010 року професорсько-викладацький склад кафедри обліку і аудиту здійснив свою довго омріяну екскурсію до палацу Румянцевих-Паскевичів, що в м. Гомель (Білорусь).

Палац був побудований в 1777-1796 роках у стилі раннього класицизму полководцем П.А. Румянцевим, який знаходиться у мальовничому місці на крутому схилі річки Сож. 

 

В 1834 році палац переходить у власність до Івана Фодоровича Паскевича, який добудовує його та розбиває навкруги палацу чудовий парк. Архітекторськими роботами завідує польський архітектор А.Ідзковський.

Нині парк налічує більше 9000 місцевих та екзотичних порід дерев, серед яких: сибірський кедр, японська модрина та інші.

Найцікавішими приміщеннями палацу є біла та червона кімнати.

 

 

 

Біла кімната має площу біля 120 метрів, де збиралися гості палацу під час світських раутів. Сьогодні в цій кімнаті проходять різні публічні заходи, зокрема концерти органної та фортепіанної музики.

 

 

Червона кімната була найулюбнішою кімнатою княгині І.І. Паскевич, яка спочатку виконувала роль портретної кімнати, а потім і музикального салону.

 

 

 

 

 

"Золота" їдальня князів Паскевичів, в якій знаходилися посуд із золота, срібла та саксонського форфору. 

 

 

 

 

 

 

Вражає своєю красою також і парк, який розкинувся навкруги палацу. Постійними жителями якого є ручні білочки (за підрахунками працівників парку їх налічується майже 170) та чудові білі та чорні лебеді, які граціозно плавають по ставку.