Кафедра економіки, обліку і оподаткування
Національний університет "Чернігівська політехніка"

ПОВНОМАСШТАБНЕ ВТОРГНЕННЯ І ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ДОВКІЛЛЯ. Екологічні наслідки війни: Чернігівська область

Масштаби шкоди, нанесеної нашій країні агресором, важко переоцінити: люди, будинки, промисловість, земля, шляхи сполучення… Суцільний жах… Але одним з найбільших і найтриваліших в часі негативних наслідків війни є руйнування, подекуди порушення та в будь-якому разі шкода довкіллю нашої країни.

Землі, ґрунти, надра, ліси, води, атмосферне повітря, рослинний і тваринний світ, території та об’єкти природно-заповідного фонду – важко навіть усвідомити масштаби воєнних злочинів проти довкілля з боку країни-агресорки. Тому на сьогодні потреба у фіксації та оцінці всіх випадків екологічної шкоди стає нагальною, і ми не можемо стояти осторонь!

Завідувачка кафедри економіки, обліку і оподаткування д.е.н., професор Дерій Жанна Володимирівна стала учасницею проєкту «Юридична підтримка громад: захист права на екологічну безпеку й інших екологічних прав та інтересів громад України, що постраждали внаслідок збройної агресії РФ проти України», що охопив Чернігівську область і тривав з липня по листопад 2023 року. Мета проєкту – підвищення рівня правової поінформованості та спроможності громад, відповідальних суб’єктів та інших зацікавлених осіб щодо питань фіксації та оцінки екологічної шкоди, завданої внаслідок збройної агресії рф проти України, а також захисту екологічних прав та інтересів.

Ми можемо бути корисними своєму регіону, оскільки не лише тут живемо і переймаємося його проблемами, але маємо практичні можливості реально допомогти – ми готуємо магістрів зі спеціальності «Економіки довкілля і природних ресурсів», які мають фундаментальну підготовку і практичні навички у вирішенні подібних завдань. Рухаємось далі!

Звіт “ПОВНОМАСШТАБНЕ ВТОРГНЕННЯ І ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ДОВКІЛЛЯ. Екологічні наслідки війни: Чернігівська область”